
Çoğunlukla çevremizde "zayıflamam lazım o yüzden koşuya başladım" gibi cümleler duyarız. Bu cümleler ve yapılan koşuların ardından ise belirli bir süre sonra diz ağrıları, bel ağrıları, kalça eklemi ya da ayak bileği ağrıları ile karşı karşıya kalırız. Bunun nedeni ise son derece basittir: Zayıflamak için koşulmaz, koşmak için zayıflanır. İnsan vücudu biyomekaniksel olarak en iyi şekilde hareket etmek üzere dizayn edilmiştir ancak yağ oranının normalin üzerine çıkması ve alışkın olunmayan hareket modellerinin tekrarlı ve yanlış şekilde gerçekleştirilmesi zamanla bu yapının bozulmasına neden olur. Yağ doku insan vücudunda inaktif bir dokudur yani fazlası vücut tarafından desteklenmeyip, aksine vücuda yük oluşturur. Fazladan yük ile koşmak ise otomatik olarak eklemler üzerinde meydana gelen stresin de artmasına neden olur.
Bu nedenle koşuya başlanılmadan önce yapılması gerekenler vardır. Öncelikli olarak eklemlerin ve kasların koşu sırasında insan vücudu üzerinde oluşturacağı stresi tolere edecek düzeyde kuvvetli olması gerekir. Bu nedenle de kuvvet antrenmanlarının yapılması şarttır. Minimumda 3 ay kuvvet antrenmanı yapan kişiler belirli bir düzeyde kuvvet kazanımı elde ederler. Bu kişiler için kademeli olarak koşuya başlama sürecine geçilebilir. Öncelikli olarak hedeflerin çok küçük şekillerde dizayn edilmesi gerekir. Başlangıç için 2-3 kilometrelik mesafeler ya da 5-10 dakikalık koşular son derece mantıklı ve ulaşılabilir hedeflerdir.
İnsan vücudunun en önemli özelliği adaptasyondur. Bu şekilde başlanılan koşularda vücut zamanla adaptasyon gösterecek ve koştuğunuz mesafe kendiliğinden artacaktır. Ancak antrenman biliminin temel kuralı her zaman akılda tutulmalıdır: Çabuk gelen çabuk gider. Eğer sabırlı olmaz ve düzenli olarak antrenman yapmadan ya da yetersiz antrenman ile koştuğunuz mesafeyi artırmaya çalışırsanız vücut bunun bedelini size ödetir. Oluşan stresleri tolere edememe, koşu mekaniğinde meydana gelen sorunlar ve antrenman şiddetini ya da koşulan mesafeyi bir anda hızla artırmak doğrudan eklem, kas ve bağ yaralanmalarını da beraberinde getirir. Bu nedenle öncelikle koşu için bir temel inşa etmeniz ardından o temelin üzerine istediğiniz performansı inşa etmeni gerekir.
Yorum Yap